Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w marcu 2018 roku
Wskaźnik, nazwa substancji |
Jednostka | Zawartość dopuszczalna |
SUW Stara Miłosna
|
SUW Wola Grzybowska | Hydrofornia OSP Centrum | Hydrofornia Urocza | Hydrofornia Warszawska | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Polska* | WHO** | ||||||||||
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE | |||||||||||
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2oC |
jtk/1ml
|
bnz | - | 12 | - | - | - | 8 | |||
Bakterie grupy coli
|
jtk/100ml
|
0 | - | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |||
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |||
Enterokoki | jtk/100ml | 0 | - | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |||
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||||||||
Mętność | NTU | 1(1) | 5(3) | 0,12 | 0,23 | 0,10 | 0,14 | 0,10 | |||
Barwa | mgPt/l | (1) | 15(3) | 4 | 4 | <2 | <2 | <2 | |||
Zapach | - | (1) | - | nieakcept. | akcept. | akcept. | akcept. | nieakcept. | |||
Stężenie jonów wodoru (pH) | - | 6,5-9,5(2) | 6,5-8,0(3) | 7,4 | 7,3 | 7,7 | 7,9 | 7,2 | |||
Przewodność | µS/cm | 2500(2) | - | 832 | 758 | 584 | 446 | 435 | |||
Żelazo | µg/l | 200 | 300 | <20 | 30 | <20 | <20 | <20 | |||
Mangan | µg/l | 50 | 100(3,4) | 27 | 31 | 64 ± 19 | 25 | 17 | |||
Amonowy jon | mg/l | 0,50 | 1,5(3) | <0,010 | <0,010 | 0,03 | <0,010 | <0,010 |
(1) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(2) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(3) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(4) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
bnz - bez nieprawidłowych zmian
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
„Analizując jakość wody na wyjściach do sieci z poniższych stacji i hydroforni:
- Zakład Centralny SUW Radość;
- Zakład Centralny SUW Falenica;
- Zakład Centralny SUW Stara Miłosna;
- Zakład Centralny SUW Wola Grzybowska;
- Zakład Centralny Hydrofornia Urocza;
- Zakład Centralny Hydrofornia OSP Centrum;
- Zakład Centralny Hydrofornia Warszawska;
w miesiącu marcu 2018 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, przekroczenia zawiązków manganu na wyjściu z Hydroforni OSP Centrum, ponadto na wyjściu z SUW Stara Miłosna i Hydroforni Warszawska w Wesołej odnotowano nieakceptowalny zapach. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz. 2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym.”
Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A.:
W odniesieniu do nieakceptowalnego zapachu wody stwierdzonego na wyjściu z SUW Stara Miłosna i Hydroforni Warszawska wyjaśniamy, że walory estetyczne wody, tj. smak, zapach i barwa wody podlegają subiektywnej ocenie konsumenta, opartej na indywidualnej percepcji zmysłów. Należy jednocześnie podkreślić, że wartości parametrów mikrobiologicznych jak i fizykochemicznych wody z SUW Stara Miłosna i Hydroforni Warszawska spełniają zalecane wymagania, oparte na wymaganiach zdrowotnych, co świadczy o tym, że woda jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.W wodzie na wyjściu z Hydroforni OSP Centrum stwierdzono ponadnormatywną zawartość manganu, przekraczającą dopuszczalny zakres wartości określony w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294). Jednakże zawartość manganu w wodzie nie przekroczyła progu akceptowalności, określonego w wytycznych WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) na poziomie 100 µg/l i była znacznie niższa od zalecanej ze względów zdrowotnych wartości dopuszczalnej, ustalonej przez WHO na poziomie 400 µg/l.