Komunikat strony

szklanka z kranówką wypełniona owocami

Informacje dodatkowe

Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w poszczególnych Zakładach Wodociągowych (2021 rok)
 

Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
Zakład Centralny 
SUW FILTRY
Zakład Centralny
SUW PRAGA
Zakład Północny
średnia
max
średnia
max
średnia
max
Magnez
mg/l
7-125(1)
13,1
15,9
13,1
15,7
9,7
10,9
Sód
mg/l
200
72,9
95,6
76,4
101
20,3
26
Wapń
mg/l
(2)
75,0
92
72,1
92
92
107
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
SUW Radość
SUW Falenica
Magnez
mg/l
7-125(1)
7,3
8,4
Sód
mg/l
200
10,8
55,7
Wapń
mg/l
(2)
62
85
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
SUW
Wola Grzybowska
SUW
Stara Miłosna
Magnez
mg/l
7-125(1)
14,8
13,5
Sód
mg/l
200
63
42,6
Wapń
mg/l
(2)
140
117
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
Hydrofornia
OSP Centrum
Magnez
mg/l
7-125(1)
13
Sód
mg/l
200
24
Wapń
mg/l
(2)
91

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294).

(1) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

(2) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. informuje, że potas nie jest ujęty w wymaganiach dla wody do spożycia, określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. (Dz.U. 2017, poz. 2294) i nie jest oznaczany w wodzie uzdatnianej w poszczególnych Stacjach Uzdatniania Wody (SUW).

 
Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a