Komunikat strony

szklanka z kranówką wypełniona owocami

Informacje dodatkowe

Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w poszczególnych Zakładach Wodociągowych (2022 rok)
 

Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
Zakład Centralny 
SUW FILTRY
Zakład Centralny
SUW PRAGA
Zakład Północny
średnia
max
średnia
max
średnia
max
Magnez
mg/l
7-125(1)
14,5
18,0
14,6
18,2
10,1
14,0
Sód
mg/l
200
83,3
101
82,0
96,0
17,5
18,0
Wapń
mg/l
(2)
72,1
94,0
69,8
87,0
89,0
108
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
SUW Radość
SUW Falenica
Magnez
mg/l
7-125(1)
7,5
7,5
Sód
mg/l
200
6,9
39
Wapń
mg/l
(2)
60
76
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
SUW
Wola Grzybowska
SUW
Stara Miłosna
Magnez
mg/l
7-125(1)
9,4
14
Sód
mg/l
200
41
46
Wapń
mg/l
(2)
136
118
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
Hydrofornia
OSP Centrum
Magnez
mg/l
7-125(1)
13
Sód
mg/l
200
20
Wapń
mg/l
(2)
106

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294).

(1) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

(2) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. informuje, że potas nie jest ujęty w wymaganiach dla wody do spożycia, określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. (Dz.U. 2017, poz. 2294) i nie jest oznaczany w wodzie uzdatnianej w poszczególnych Stacjach Uzdatniania Wody (SUW).

 
Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a