Komunikat strony

Informacje dodatkowe

Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w poszczególnych Zakładach Wodociągowych (2024 rok)
 

Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
Zakład Centralny 
SUW FILTRY
Zakład Centralny
SUW PRAGA
Zakład Północny
średnia
max
średnia
max
średnia
max
Magnez
mg/l
7-125(1)
14,6
19,0
14,6
18,0
10,6
19,0
Sód
mg/l
200
74,0 95,0 74,3 96,0
19,5
23,0
Wapń
mg/l
(2)
71,1 92,0
68,8
94,0 87,0
105,0
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
SUW Radość
SUW Falenica
Magnez
mg/l
7-125(1)
7,1 8,2
Sód
mg/l
200
11,0 52,0
Wapń
mg/l
(2)
61,0 84,0
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
SUW
Wola Grzybowska
SUW
Stara Miłosna
Magnez
mg/l
7-125(1)
15,4
14,0
Sód
mg/l
200
64,0 48,0
Wapń
mg/l
(2)
123,0
115.0
 
Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna*
Hydrofornia
OSP Centrum
Magnez
mg/l
7-125(1)
19,2
Sód
mg/l
200
25,0
Wapń
mg/l
(2)
112,0

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294).

(1) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

(2) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. informuje, że potas nie jest ujęty w wymaganiach dla wody do spożycia, określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. (Dz.U. 2017, poz. 2294) i nie jest oznaczany w wodzie uzdatnianej w poszczególnych Stacjach Uzdatniania Wody (SUW).

 
Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a