Komunikat strony

Smaczna woda w warszawskich kranach

Jakość naszej wody

Najnowocześniejsze technologie, zmodernizowane instalacje i szczegółowe badania – wszystko to gwarantuje, że woda dostarczana przez wodociągi warszawskie do Waszych domów jest smaczna, czysta i nadaje się do picia prosto z kranu.

Każdego dnia uzdatniamy ponad 300 milionów litrów wody. Zanim jednak trafi ona do mieszkańców aglomeracji warszawskiej, musi przejść szereg skomplikowanych procesów technologicznych i szczegółowych badań laboratoryjnych. W naszych nowoczesnych zakładach woda poddawana jest m.in. wieloetapowej filtracji, ozonowaniu (i dezynfekcji). Wszystko po to, aby była bezpieczna, czysta i smaczna.

Skąd wodociągi warszawskie pobierają wodę?

Ponad 70% zapotrzebowania aglomeracji na wodę pokrywa Wisła. Wodę pobieraną ok. 7 metrów spod dna rzeki uzdatniamy w Zakładzie Centralnym (w dwóch warszawskich stacjach uzdatniania: „Filtry” i „Praga”). Z kolei Zakład Północny w Wieliszewie dostarcza miastu wodę powierzchniową, pobieraną z Jeziora Zegrzyńskiego.

Jak uzdatniania jest woda?

Aby zapewnić mieszkańcom Warszawy dostawy wody najwyższej jakości zrealizowaliśmy inwestycje, które poprawiają proces uzdatniania. Zmodernizowaliśmy obydwa zakłady – Zakład Centralny i Zakład Północny.

 

Zakład Centralny

  • Stacja Uzdatniania Wody „Filtry”



W SUW „Filtry” uzdatniamy dziennie około 190 000 m3 wody.

Filtry są najstarszą i największą stacją uzdatniającą wodę dla całej aglomeracji. Działają praktycznie bez przerwy od 130 lat. W tym okresie zakład przeszedł wiele modernizacji. Ostatnia z nich zakończyła się w 2010 roku. Procesy uzdatniania wody wzbogaciliśmy o ozonowanie pośrednie oraz filtrację na węglu aktywnym.

Zakres prac obejmował wprowadzenie procesów ozonowania i filtracji przez złoże granulowanego węgla aktywnego oraz połączenie istniejących procesów z ozonowaniem pośrednim i filtracją węglową w jeden układ technologiczny. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejszyliśmy dawkę dwutlenku chloru stosowanego do końcowej dezynfekcji. Było to możliwe ze względu na zwiększenie stopnia redukcji substancji organicznych w uzdatnianej wodzie. A to oznacza, ze woda ma lepszy smak i zapach.

Układ technologiczny obejmuje dwie linie produkcyjne. Zachodzą tam następujące procesy uzdatniania wody:

 

 

  • Stacja Uzdatniania Wody „Praga”



SUW „Praga” uzdatnia około 60 000 m3 wody w ciągu doby.

Stacja została uruchomiona w 1964 roku, a najbardziej charakterystycznym jej elementem jest stojąca w nurcie Wisły studnia infiltracyjna „Gruba Kaśka”, która jest zasadniczym ujęciem wody dla tego zakładu. W 2015 roku zakończyliśmy modernizację ciągu technologicznego SUW „Praga” rozbudowując go o dodatkowy etap uzdatniania. Podobnie do „Filtrów”, także tutaj proces uzupełniliśmy o ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym. Dzięki temu poprawiliśmy jakość wody u kolejnych odbiorców.

Także w tym przypadku modernizacja umożliwiła nam zmniejszenie dawek  dwutlenku chloru i całkowitą rezygnację z chloru, stosowanych do dezynfekcji wody. Dzięki temu woda w kranie jest smaczniejsza i ma odczuwalnie lepszy zapach.

W SUW “Praga” proces uzdatniania wody przebiega według schematu:

 

 

Zakład Północny



Dobowa produkcja Zakładu Północnego wynosi około 80 000 m3

Zakład Północny w Wieliszewie jest najmłodszym z zakładów zaopatrujących Warszawę w wodę. Uruchomiony został w 1986 r., w 100-lecie wodociągów warszawskich. Z założenia, źródło zasilania w wodę tego zakładu miało być niezależne od Wisły. To zadecydowało o wyborze na ten cel Jeziora Zegrzyńskiego.

W 2010 roku na terenie Zakładu Północnego w Wieliszewie zakończyliśmy budowę supernowoczesnej Stacji Flotacji Ciśnieniowej. Instalacja jest pierwszym w Polsce przykładem zastosowania technologii flotacji ciśnieniowej w procesie uzdatniania wody. Dotychczas metoda ta była stosowana w naszym kraju głównie w przemyśle spożywczym i chemicznym. W Europie flotacja ciśnieniowa od kilkunastu lat z powodzeniem wykorzystywana jest w wielu stacjach uzdatniania wody, m.in. w Wielkiej Brytanii, Szwecji i Finlandii.

Flotacja ciśnieniowa to naturalny, fizyczny proces wykorzystywany do wstępnego oczyszczania wody surowej. Do komór z uzdatnianą wodą wprowadzany jest strumień wody nasyconej powietrzem pod ciśnieniem. Powstające wówczas w olbrzymiej ilości, mikroskopijne pęcherzyki powietrza „przylegają” do zanieczyszczeń wytrąconych wcześniej z wody i wynoszą je (flotują) na powierzchnię, tworząc łatwy do usunięcia kożuch. Flotacja jest technologią szczególnie użyteczną dla uzdatniania wód z rzek nizinnych (tj. m.in. Bug i Narew, które zasilają wody Jeziora Zegrzyńskiego) o dużej zmienności jakościowej zależnej od pór roku oraz wysokiej zawartości trudno usuwalnych związków organicznych. W przypadku Jeziora Zegrzyńskiego są to związki naturalne, pochodzenia roślinnego (głównie związki humusowe), które nadają wodzie surowej charakterystyczną brązową barwę.

 

Sprawdź skąd dostarczamy wodę do Twojego domu

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a