Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w marcu 2017 roku
Wskaźnik,
nazwa substancji |
Jednostka
|
Zawartość dopuszczalna
|
SUW Radość |
SUW Falenica
|
|||
Polska*
|
WHO**
|
||||||
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE
|
|||||||
Bakterie grupy coli
|
jtk/100ml
|
0
|
-
|
0 |
0
|
||
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Enterokoki | jtk/100ml | 0 | - | 0 | 0 | ||
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||||
Mętność | NTU | 1(1) | 5(4) | 0,28 | 0,25 | ||
Barwa | mgPt/l | (1) | 15(4) | 4 | <2 | ||
Zapach | - | (1) | - | akcept. | akcept. | ||
Stężenie jonów wodoru (pH) | - | 6,5-9,5(2) | 6,5-8,0(4) | 7,5 | 7,3 | ||
Przewodność | µS/cm | 2500(2) | - | 398 | 592 | ||
Żelazo | µg/l | 200 | 300 | 29 | <20 | ||
Mangan | µg/l | 50 | 100(4,5) | 33 | 31 | ||
Amonowy jon | mg/l | 0,50 | 1,5(4) | <0,010 | <0,010 | ||
Chlor wolny |
mg/l
|
0,30(3) | 0,3(4,6) | 0,25 | 0,30 |
(1) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(2) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(3) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(4) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(5) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(6) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
"Analizując jakość wody na wyjściach do sieci z poniższych stacji i hydroforni:
- Zakład Centralny SUW Radość;
- Zakład Centralny SUW Falenica;
- Zakład Centralny SUW Stara Miłosna;
- Zakład Centralny SUW Wola Grzybowska;
- Zakład Centralny Hydrofornia Urocza;
- Zakład Centralny Hydrofornia Centrum
w miesiącu marzec 2017 na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza nieakceptowalny zapach na wyjściu z SUW Stara Miłosna oraz przekroczenia związków manganu na wyjściu z Hydroforni Centrum. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym."
Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A.:
W wodzie na wyjściu z Hydroforni "Centrum" stwierdzono stężenie manganu na poziomie przekraczającym dopuszczalny zakres wartości, określony w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989). Jednocześnie zawartość manganu w wodzie nie przekroczyła progu akceptowalności, określonego w wytycznych WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) na poziomie 100 µg/l i była znacznie niższa od zalecanej ze względów zdrowotnych wartości dopuszczalnej, ustalonej przez WHO na poziomie 400 µg/l.
W wodzie na wyjściu z SUW "Stara Miłosna" stwierdzono nieakceptowalny zapach wody. Walory estetyczne wody, tj. smak, zapach i barwa wody podlegają subiektywnej ocenie konsumenta, opartej na indywidualnej percepcji zmysłów, dlatego bardzo ważne jest to, że wartości parametrów mikrobiologicznych jak i fizykochemicznych wody z SUW "Stara Miłosna" spełniają zalecane wymagania, oparte na wymaganiach zdrowotnych, co świadczy o tym, że woda jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.