Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w grudniu 2016 roku
Wskaźnik, nazwa substancji |
Jednostka | Zawartość dopuszczalna | SUW Radość | SUW Falenica | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Polska* | WHO** | ||||||
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE | |||||||
Bakterie grupy coli
|
jtk/100ml
|
0 | - | 0 | 0 | ||
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Enterokoki | jtk/100ml | 0 | - | 0 | 0 | ||
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||||
Mętność | NTU | 1(1) | 5(4) | 0,38 | 0,30 | ||
Barwa | mgPt/l | (1) | 15(4) | 6 | <2 | ||
Zapach | - | (1) | - | akcept. | akcept. | ||
Stężenie jonów wodoru (pH) | - | 6,5-9,5(2) | 6,5-8,0(4) | 7,42 | 7,25 | ||
Przewodność | µS/cm | 2500(2) | - | 357 | 732 | ||
Żelazo | µg/l | 200 | 300 | 45 | <20 | ||
Mangan | µg/l | 50 | 100(4,5) | 20 | 16 | ||
Amonowy jon | mg/l | 0,50 | 1,5(4) | <0,010 | <0,010 | ||
Chlor wolny | mg/l | 0,30(3) | 0,3(4,6) | 0,27 | 0,28 |
(1) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(2) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(3) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(4) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(5) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(6) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
"Analizując jakość wody w wodociągu warszawskim na wyjściach do sieci w miesiącu grudniu 2016 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego na wyjściu wody z Zakładu Północnego (Stacja Strefowa). Powyższe przekroczenia wynikały z zastosowania podwyższonych dawek dezynfektantów w związku z zabezpieczeniem sieci wodociągowej przed wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym i utrzymania właściwej jakości wody dostarczanej Odbiorcom. Ponadto, w wodzie na wyjściu z SUW Stara Miłosna odnotowano nieakceptowalny zapach wody. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015r., poz. 1989) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym.”
Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A.:
W grudniu 2016 roku, woda na wyjściu z SUW Radość i SUW Falenica spełniała wymagania określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989).