Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia
z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. z 2017 r., poz.2294)
Wskaźnik, |
Jednostka |
Wartość średnia |
Wartość max |
Zawartość dopuszczalna Polska* |
Zawartość dopuszczalna WHO** |
---|---|---|---|---|---|
Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)0C po 72h |
jtk/1ml |
- |
2 |
bnz |
- |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
- |
0 |
0 |
- |
Escherichia coli |
tk/100ml |
- |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) |
jtk/100ml |
- |
0 |
0(1) |
- |
Enterokoki |
jtk/100ml |
- |
0 |
0 |
- |
Mętność |
NTU |
<0,10 |
0,18 |
1(2) |
5(6) |
Barwa |
mg Pt /l |
<2 |
2 |
(2) |
15(6) |
Zapach |
- |
akcept |
akcept |
(2) |
- |
Stężenie jonów wodoru (pH) |
- |
7,3 |
7,4 |
6,5÷9,5(3) |
6,5-8,0(6) |
Twardość |
mgCaCO3/l |
- |
240 |
60÷500 |
500(6) |
Przewodność | µS/cm | 990 | 1094 | 2500 | - |
Żelazo |
µg/l |
<20 |
<20 |
200 |
300 |
Mangan |
µg/l |
<5 |
<5 |
50 |
100(6,11) |
Chlorki |
mg/l |
174 |
188 |
250(3) |
250(6) |
Amonowy jon |
mg/l |
<0,013 |
0,033 |
0,50 |
1,5(6) |
Azotany |
mg/l |
- |
4,4 |
50 |
50(9) |
Azotyny |
mg/l |
- |
<0,002 |
0,50 |
3(9) |
Utlenialność z KMnO4 |
mg O2/l |
<1,0 |
1,3 |
5,0 |
- |
Chlor wolny |
mg/l |
-(***) |
-(***) |
0,3(4) |
0,3(6,7) |
Chloryny |
mg/l |
0,24 |
0,27 |
- |
0,7(8) |
Chlorany |
mg/l |
<0,03 |
<0,03 |
- |
0,7(8) |
Suma chlorynów i chloranów | mg/l | 0,24 | 0,27 |
0,7(4) |
- |
Siarczany |
mg/l |
- |
57 |
250(3) |
250(6) |
Fluorki |
mg/l |
- |
0,13 |
1,5 |
1,5 |
Glin |
µg/l |
- |
<20 |
200 |
200(6,12) |
Kadm |
µg/l |
- |
<0,05 |
5 |
3 |
Ołów |
µg/l |
- |
<0,5 |
10 |
10 |
Rtęć |
µg/l |
- |
<0,10 |
1 |
6(10) |
Nikiel |
µg/l |
- |
1,1 |
20 |
70 |
Miedź |
mg/l |
- |
0,0032 |
2,0(5) |
2,0 |
Chrom |
µg/l |
- |
<0,5 |
50 |
50 |
Arsen |
µg/l |
- |
<0,7 |
10 |
10 |
Chloroform |
mg/l |
- |
<0,00006 |
0,030 |
0,3 |
Bromodichlorometan |
mg/l |
- |
<0,00005 |
0,015 |
0,06 |
Suma THM |
µg/l |
- |
1,4 |
100 |
- |
(1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych
(2) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(4) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody
(6) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(7) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
(8) Pojedynczy parametr
(9) Krótkotrwałe działanie
(10) Rtęć nieorganiczna
(11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(12) Kryterium zdrowie - 900 µg/l
bnz - bez nieprawidłowych zmian (Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
– 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,
– 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.)
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
*** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
„Analizując jakość wody na wyjściach do sieci w miesiącu październiku 2024 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st. Warszawie stwierdza, że w wodzie na wyjściu z Zakładu Północnego (Stacja Strefowa) raz odnotowano zwiększoną zawartość chloru wolnego. Wyższe stężenie chloru wolnego wynikało z zastosowania podwyższonej dawki dezynfektanta, w celu zabezpieczenia sieci wodociągowej przed wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym i utrzymania właściwej jakości wody dostarczanej odbiorcom. Prowadzone badania w ramach monitoringu jakości wody w sieci wodociągowej w żadnym z punktów monitoringu w strefie zasilania Zakładu Północnego nie wykazały stężenia chloru wolnego w wodzie powyżej 0,3 mg/l. Tym samy został spełniony wymóg dopuszczalnego stężenia dezynfektanta pozostałego w wodzie w punkcie czerpalnym u konsumenta. Niniejszym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym.”