Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w listopadzie 2015 roku. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 13 listopada 2015 r. (Dz. U. 2015 nr 0 poz. 1989) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych (2) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwościwości korozyjnych wody (4) W punkcie czerpalnym u konsumenta (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody (6) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów (7) Kryterium zdrowie - 5 mg/l (8) Pojedynczy parametr (9) Krótkotrwałe działanie (10) Rtęć nieorganiczna (11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l (12) Kryterium zdrowie - 900 µg/l bnz - bez nieprawidłowych zmian * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2015 nr0 poz. 1989) ** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r. *** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru (na SUW Praga od 19.11.2015 r. do dezynfekcji stosowany jest tylko dwutlenek chloru) Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie: "Analizując jakość wody w wodociągu warszawskim na wyjściach do sieci w miesiącu listopadzie 2015 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego na wyjściu wody z Zakładu Północnego (Stacja Strefowa). Powyższe przekroczenia wynikały z zastosowania wyższych niż zwykle dawek dezynfektantów w związku z zabezpieczeniem sieci wodociągowej przed wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym i utrzymania właściwej jakości wody dostarczanej Odbiorcom. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2015 nr 0 poz. 1989), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym." |