Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Północny | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bak./1ml | 0 | 2 | 100 | - | 2. | Bakterie w 370C | Licz. bak./1ml | 0 | 0 | 20 | - | 3. | Bakterie grupy Coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 4. | Coli typ kałowy | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | 5. | Clostr. red. siarczyny w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0(1) | - | 6. | Paciorkowce kał. w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | NTU | 0,14 | 0,18 | 1 | 1 | 8. | Barwa | mg Pt /l | 3 | 4 | 15 | 15 | 9. | Zapach | - | 3SCl2 | 3SCl2 | akcept | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,18 | 7,30 | 6,5-9,5(3) | 6,5-9,5 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg CaCO3/l | 216 | 225 | 60-500 | - | 12. | Żelazo | mg Fe /l | 0,01 | 0,03 | 0,2 | 0,3 | 13. | Mangan | mg Mn /l | 0,01 | 0,01 | 0,05 | 0,5 0,1(4) | 14. | Chlorki | mg Cl /l | 27 | 28 | 250(3) | 250 | 15. | Amoniak | mg NH4+ /l | 0,04 | 0,04 | 0,5(8,3) | 1,5(4) | 16. | Azotany | mg NO3- /l | 1,9 | 2,3 | 50(3) | 50 | 17. | Azotyny | mg NO2- /l | 0,000 | 0,000 | 0,5 | 3,0 | 18. | CHZT met. KMnO4 (Utlenialność) | mg O2/l | 2,9 | 3,2 | 5,0 | - | 19. | Chlor wolny (7) | mg Cl2/l | 0,48 | 0,52 | 0,1-0,3 | (2) | 20. | Chloryny | mg ClO2-/l | - | - | 0,2 | 0,2 | 21. | Chlorany | mg ClO3-/l | - | - | 0,2 | 0,2 | 22. | Siarczany | mg SO4/l | - | 63,4 | 250(3) | 250(4) | 23. | Fluorki | mg F /l | - | 0,13 | 1,5 | 1,5 | 24. | Glin | mg Al /l | 0,011 | 0,056 | 0,2 | 0,2(4) | 25. | Kadm | mg Cd /l | - | <0,0001 | 0,003 | 0,003 | 26. | Ołów | mg Pb /l | - | <0,0001 | 0,05 | 0,01 | 27. | Rtęć | mg Hg/l | - | <0,0005 | 0,001 | 0,001 | 28. | Nikiel | mg Ni/l | - | <0,0006 | 0,02 | 0,02 | 29. | Miedź | mg Cu /l | - | <0,0008 | 2(3,5) | 2 1(4) | 30. | Chrom | mg Cr/l | - | <0,0003 | 0,05 | 0,05 | 31. | Arsen | mg As /l | - | <0,0006 | 0,01 | 0,01 | TRÓJHALOMETANY | 32. | Chloroform | mg CHCl3/l | 0,0246 | 0,0250 | 0,03 | 0,2 | 33. | Bromodichlorometan | mg CHCl2Br /l | 0,0096 | 0,0111 | 0,015 | 0,06 | 34. | Suma THM | mg/l | 0,0370 | 0,0385 | 0,15 0,10(6) | - | |
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6 - 1 mg/l (3) Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej (4) Poziomy mogące wywołać narzekania konsumentów (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną (6) Dopuszczalne zakresy wartości stosuje się od 01.01.2008 r. (7) Wartość określana w punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak poch. naturalnego) Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu sierpniu 2003 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w m.st.Warszawie stwierdza, że poza zwiększoną zawartością chloru wolnego,chlorynów oraz amoniaku, jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. nr 203, poz. 1718), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). W niewielkich ilościach występowały trójhalometany w wodzie. Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym." |