Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji
w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w sierpniu 2020 roku. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia
z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. z 2017 r., poz.2294) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych
(2) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody (4) W punkcie czerpalnym u konsumenta (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody (6) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów (7) Kryterium zdrowie - 5 mg/l (8) Pojedynczy parametr (9) Krótkotrwałe działanie (10) Rtęć nieorganiczna (11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l (12) Kryterium zdrowie - 900 µg/l bnz - bez nieprawidłowych zmian (Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: – 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej, – 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.) * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294) ** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r. *** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie: "Analizując jakość wody w wodociągu warszawskim na wyjściach do sieci w miesiącu sierpniu 2020 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, przekroczenie poziomu 0,3 mg/l stężenia chloru wolnego na wyjściu wody z Zakładu Północnego (Stacja Strefowa). Powyższe przekroczenie wynikało z zastosowania podwyższonych dawek dezynfektantów w związku z zabezpieczeniem sieci wodociągowej przed wtórnym zabezpieczeniem mikrobiologicznym i utrzymania właściwej jakości wody dostarczanej odbiorcom. Prowadzone badania w ramach monitoringu jakości wody w sieci wodociągowej w żadnym z punktów monitoringu w strefie zasilania Zakładu Północnego nie wykazały stężenia chloru wolnego w wodzie powyżej 0,3 mg/l. Tym samym został spełniony wymóg dopuszczalnego stężenia dezynfektanta pozostałego w wodzie w punkcie czerpalnym u konsumenta. W wodzie na wyjściu z Zakładu Centralnego SUW Praga odnotowano podwyższone stężenie chlorków (268±13 mg/l). Wynik był efektem wzrostu poziomu chlorków w Wiśle, które nie są usuwane w układzie technologicznym ww. Stacji. Niniejszym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom fizyko-chemicznym i mikrobiologicznym określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz.2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała warunkom sanitarnym." |