|                            Lp.                            |                                                      Wskaźnik,                           nazwa substancji                            |                                                      Jednostka                            |                                                      Wodociąg Centralny                            |                                                      Zawartość dopuszczalna                            |                                                                        |                            średnia                            |                                                      max                            |                                                      Polska                            |                                                      WHO                            |                                                                        |                            BAKTERIOLOGIA                            |                                                                        | 1. |                           Bakterie w 220C |                                                      Licz. bakt./1ml                            |                                                      0                            |                                                      3                            |                                                      100                            |                                                      -                            |                                                                        | 2. |                           Bakterie w 360C |                                                      Licz. bakt./1ml                            |                                                      0                            |                                                      1                            |                                                      50                            |                                                      -                            |                                                                        | 3. |                           Bakterie grupy coli |                                                      Licz. bakt./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                                        | 4. |                           Escherichia coli |                                                      Licz. bakt./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      -                            |                                                                        | 5. |                           Clostr. red. siarczyny |                                                      Licz. bakt./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0(1)                            |                                                      -                            |                                                                        | 6. |                           Paciorkowce kał. |                                                      Licz. bakt./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      -                            |                                                                        |                            WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE         I FIZYKO-CHEMICZNE                            |                                                                        | 7. |                           Mętność |                                                      NTU                            |                                                      0,13                            |                                                      0,19                            |                                                      1                            |                                                      5                            |                                                                        | 8. |                           Barwa |                                                      mg Pt /l                            |                                                      5                            |                                                      5                            |                                                      15(8)                            |                                                      15                            |                                                                        | 9. |                           Zapach |                                                      -                            |                                                      2SCl2                            |                                                      3SCl2                            |                                                      akcept(8)                            |                                                      -                            |                                                                        | 10. |                           Odczyn (pH) |                                                      pH                            |                                                      7,08                            |                                                      7,24                            |                                                      6,5÷9,5(3)                            |                                                      6,5-8,0                            |                                                                        | 11. |                           Twardość (CaCO3) |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      226                            |                                                      60÷500                            |                                                      -                            |                                                                        | 12. |                           Żelazo |                                                      mg/l                            |                                                      <0,020                            |                                                      <0,020                            |                                                      0,200                            |                                                      0,3                            |                                                                        | 13. |                           Mangan |                                                      mg/l                            |                                                      0,01                            |                                                      0,02                            |                                                      0,050                            |                                                      0,1                                                       |                                                                        | 14. |                           Chlorki |                                                      mg/l                            |                                                      194                            |                                                      245                            |                                                      250(3)                            |                                                      250(4)                            |                                                                        | 15. |                           Amonowy jon |                                                      mg/l                            |                                                      0,02                            |                                                      0,03                            |                                                      0,50                            |                                                      1,5(4)                            |                                                                        | 16. |                           Azotany |                                                      mg/l                            |                                                      1,3                            |                                                      2,1                            |                                                      50                            |                                                      50                            |                                                                        | 17. |                           Azotyny |                                                      mg/l                            |                                                      0,002                            |                                                      0,003                            |                                                      0,50                            |                                                      3,0                            |                                                                        | 18. |                           Utlenialność |                                                      mg O2/l                            |                                                      2,0                            |                                                      2,2                            |                                                      5                            |                                                      -                            |                                                                        | 19. |                           Chlor wolny (7) |                                                      mg/l                            |                                                      0,28                            |                                                      0,39                            |                                                      0,3                            |                                                      (2)                            |                                                                        | 20. |                           Chloryny |                                                      mg/l                            |                                                      0,20                            |                                                      0,23                            |                                                      0,7(7,9)                            |                                                      0,7                            |                                                                        | 21. |                           Chlorany |                                                      mg/l                            |                                                      0,06                            |                                                      0,09                            |                                                      0,7(7,9)                            |                                                      0,7                            |                                                                        | 22. |                           Siarczany |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      80                            |                                                      250(3)                            |                                                      250(4)                            |                                                                        | 23. |                           Fluorki |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      0,10                            |                                                      1,5                            |                                                      1,5                            |                                                                        | 24. |                           Glin |                                                      mg/l                            |                                                      <0,01                            |                                                      0,02                            |                                                      0,200                            |                                                      0,2(4)                            |                                                                        | 25. |                           Kadm |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      <0,00002                            |                                                      0,005                            |                                                      0,003                            |                                                                        | 26. |                           Ołów |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      <0,0002                            |                                                      0,025                            |                                                      0,01                            |                                                                        | 27. |                           Rtęć |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      0,00009                            |                                                      0,001                            |                                                      0,001                            |                                                                        | 28. |                           Nikiel |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      0,0013                            |                                                      0,020                            |                                                      0,02                            |                                                                        | 29. |                           Miedź |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      <0,001                            |                                                      2,0(5)                            |                                                      2,0                                                       |                                                                        | 30. |                           Chrom |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      <0,0003                            |                                                      0,050                            |                                                      0,05                            |                                                                        | 31. |                           Arsen |                                                      mg/l                            |                                                      -                            |                                                      <0,0005                            |                                                      0,010                            |                                                      0,01                            |                                                                        |                            TRIHALOMETANY                            |                                                                        | 32. |                           Chloroform |                                                      mg/l                            |                                                      0,0001                            |                                                      0,0001                            |                                                      0,030                            |                                                      0,200                            |                                                                        | 33. |                           Bromodichlorometan |                                                      mg/l                            |                                                      0,00065                            |                                                      0,00080                            |                                                      0,015                            |                                                      0,06                            |                                                                        | 34. |                           Suma THM |                                                      mg/l                            |                                                      0,03605                            |                                                      0,04010                            |                                                      0,150                           0,100(6)                            |                                                      -                            |                                                                        |           
                        |                (1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych               (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6÷1 mg/l               (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwościwości korozyjnych wody               (4) Substancje, których obecność w wodzie może wpłynąć na jej wygląd, smak, zapach               (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody               (6) Stosuje się od dnia 01 stycznia 2008 r.               (7) W punkcie czerpalnym u konsumenta               (8) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian               (9) Suma chlorynów i chloranów               nw. - nie wykryto               * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61, poz.417)-obowiązuje od 6 kwietnia 2007 r.                              Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie:                "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu sierpniu 2007 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.Nr 61, poz.417) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia).                Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy.               Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym."                |