Komunikat strony

szklanka z kranówką wypełniona owocami
25.07.2012

Zadbaj o wodę w swoim kranie!

Szanowni Państwo, 

przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne odpowiada za jakość wody do punktu sprzedaży wody odbiorcy usług, czyli do wodomierza głównego. Za jakość wody w dalszym odcinku instalacji wodociągowej odpowiada właściciel lub administrator*

Jakość wody dostarczanej przez MPWiK w m.st. Warszawie S.A. może ulec pogorszeniu w niekorzystnych warunkach eksploatacji i utrzymania instalacji wodociągowej w budynkach. Dlatego ważne jest aby Klienci znali podstawowe zasady korzystania z wody wodociągowej, które pozwolą zminimalizować  skutki  wtórnego zanieczyszczenia wody.

Jak dbać o wewnętrzną instalację wodociągową?

  • przepłukać instalację przed ponownym korzystaniem z wody, w przypadku dłuższej stagnacji wody w sieci wskutek jej nieużywania;
  • egularnie czyścić krany i akcesoria wodne zdejmując perlatory i sitka umocowane na końcówkach w celu usunięcia kamienia i zanieczyszczeń;
  • raz w roku czyścić wnętrza zbiorników służących do magazynowania wody, również bojlerów;
  • zachować odpowiedni odstęp lub montować izolację pomiędzy rurami wody ciepłej i zimnej;
  • utrzymywać temperaturę ciepłej w sieci powyżej 550C;

Dobrą praktyką jest również:

  • niepobieranie do picia wody ciepłej, która jest bardziej narażona na zanieczyszczenie niż zimna;
  • zrezygnowanie z pobierania wody przeznaczonej do spożycia dla niemowląt w godzinach nocnych ;

W celu ograniczenia wtórnego zanieczyszczenia wody, służby techniczne odpowiedzialne za utrzymanie instalacji wewnętrznych powinny: 

  • okresowo czyścić zasobniki ciepłej wody;
  • dezynfekować instalacje z tworzyw sztucznych;
  • dokładnie płukać instalacje nowe i po dezynfekcji;
  • kontrolować temperaturę wody ciepłej;
  • systematycznie sprawdzać pracę systemu ochrony elektronicznej;

We wszystkich zakładach produkujących wodę dla Warszawy zostały w ostatnich latach wprowadzone supernowoczesne technologie uzdatniania, takie jak flotacja ciśnieniowa czy ozonowanie pośrednie i sorpcja na granulowanym węglu aktywnym. Ich zastosowanie w istotny sposób wpłynęło na poprawę smaku i zapachu wody przy jednocześnie skuteczniejszym usunięciu mikrozanieczyszczeń.

Woda produkowana przez naszą Spółkę jest pod stałym nadzorem certyfikowanych laboratoriów. Kontrola obejmuje podstawowe parametry bakteriologiczne i fizykochemiczne wody i jest prowadzona zarówno w punkcie poboru, kolejnych etapach uzdatniania, jak i w punktach kontrolnych na sieci wodociągowej w mieście. W trosce o Klientów MPWiK w m.st. Warszawie S.A. regularnie publikuje informacje o jakości wody na stronie internetowej oraz w prasie lokalnej.

Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w zakładce poświęconej jakości wody. 

*) Zgodnie z Ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę zbiorowym odprowadzaniu ścieków - Dz. U. Nr 72 poz. 747 z 13 lipca 2001 r. ze zmian.

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a