Komunikat strony

Nie widzisz swojego pytania?

Szczegóły pytania
(max. rozmiar pliku: 3MB)

Dlaczego w czajniku odkłada się kamień? Jakiej twardości jest woda dostarczana przez MPWiK?

W czajniku może odkładać się osad w postaci kamienia, ponieważ w warszawskiej kranówce znajdują się rozpuszczone minerały (podobnie jak w wodzie mineralnej). Kiedy gotujemy wodę to pod wpływem temperatury wytrącają się z niej węglany, głównie wapnia i magnezu co może być przyczyną powstawania osadu w czajniku.

Tzw. twardość wody może być mierzona np. ilością miligramów węglanu wapnia zawartego w wodzie.

Warto wiedzieć, że warszawska kranówka jest wodą miękką lub średnio twardą.

Więcej informacji o TWARDOŚCI warszawskiej kranówki.

SPRAWDŹ WYNIKI JAKOŚCI warszawskiej kranówki.

Dowiedz się więcej o warszawskiej kranówce TUTAJ

powrót do bazy pytań
Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a