Awaria układu przesyłowego: jak Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie ozonuje ścieki?
Od soboty, 31 sierpnia 2019 r., wszystkie ścieki, które w sposób kontrolowany trafiają do Wisły, podlegają procesowi ozonowania. Technologia ta skutecznie eliminuje bakterie przez co zrzucane do Wisły ścieki w znaczącym stopniu wpływają na jakość wody w rzece.
Jak wygląda proces ozonowania ścieków?
- Przygotowanie w urządzeniach roztworu dezynfekcyjnego z ozonu i wody uzdatnionej (pobieranej z sieci wodociągowej Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie). W ten sposób powstaje roztwór dezynfekcyjny wody odgazowanej wysoko ozonowanej.
- Wprowadzenie ok. 500 ton takiego roztworu do wszystkich ścieków przepływających w kanale poprzez specjalnie skonstruowane do tego celu dyfuzory.
- Efekt – dezynfekujemy 100% ścieków zanim zostaną zrzucone do Wisły, co powoduje, że całość jest ozonowana.
- W ten sposób niszczymy bakterie i dodatkowo zwiększamy zawartość tlenu rozpuszczonego w rzece.
Warto podkreślić, że jest to rozwiązanie opracowane przez polską firmę, która uzyskała patent na zastosowaną technologię. Technologia posiada certyfikat Ministerstwa Środowiska oraz certyfikat innowacyjności Krajowej Izby Gospodarczej Wodociągi Polskie. Technologia atestowana jest przez Państwowy Zakład Higieny i weryfikowana przez Europejski Program Technologii Środowiskowych EU ETV.
Skuteczność rozwiązania potwierdzają badania laboratoryjne przeprowadzone niezależnie przez różne ośrodki badawcze. Ozonowanie ścieków wprowadzanych podczas awaryjnego zrzutu do rzeki Wisły jest prowadzone, poza ograniczeniem ilości bakterii, w celu zwiększenia ilości tlenu rozpuszczonego. Ilość tlenu rozpuszczonego w wodach Wisły w odległości 500 m od zrzutu ścieków spadła z poziomu ok. 8,5 mgO2/l do poziomu 6,0 mgO2l. W dniu 3 września, po 3 dobach ozonowania ilość tlenu rozpuszczonego wynosi w tym miejscu 7,7 mgO2/l. W odległości 2500 m od zrzutu ścieków ilość tlenu rozpuszczonego po wprowadzeniu ozonowania wzrosła z poziomu 6,5 mgO2/l - do 8,5 mgO2/l.