Większość terenu Warszawy jest zaopatrywana w wodę pochodzącą spod dna Wisły, która uzdatniania jest w naszych dwóch stacjach: Stacji Uzdatniania Wody „Filtry” oraz Stacji Uzdatniania Wody „Praga”. Ostatnim etapem uzdatniania wody w tych stacjach jest jej dezynfekcja dwutlenkiem chloru. Dopiero po tym procesie woda jest wtłaczana do miejskiej sieci wodociągowej, którą płynie do mieszkańców. Natomiast północne rejony prawobrzeżnej i lewobrzeżnej Warszawy są zaopatrywane w wodę pochodzącą z Jeziora Zegrzyńskiego, którą uzdatniamy w Zakładzie Północnym. Dezynfekcja wody w tej stacji jest prowadzona z użyciem mieszaniny chloru i dwutlenku chloru.
Podstawowym parametrem kontrolowanym w wodzie poddanej dezynfekcji jest chlor wolny, który określa zawartość środka dezynfekcyjnego pozostałego w wodzie. Przepisy regulujące jakość wody dostarczanej przez polskie przedsiębiorstwa wodociągowe do odbiorców określają dopuszczalne stężenie chloru, mierzone w punkcie czerpalnym u konsumenta (tj. w kranie), na poziomie 0,30 mg/l. Stężenie chloru wolnego w wodzie dostarczanej przez naszą Spółkę kontrolowane jest przez akredytowane laboratoria MPWiK na wyjściach z naszych stacji, tj. w punktach wprowadzania wody do sieci wodociągowej oraz w punktach monitoringowych na sieci miejskiej. Badania wody pobieranej z punktów kontrolnych na sieci miejskiej nie wykazują przekroczeń w zakresie dopuszczalnego stężenia chloru wolnego. Mieszkańcy nie mają więc żadnego powodu do obaw, że stężenie chloru w wodzie z kranu jest zbyt wysokie. Warto podkreślić, że dezynfektanty, czyli chlor i dwutlenek chloru w sposób naturalny zużywają się w systemie dystrybucji wody, a więc im dłuższą drogę ma do pokonania woda, tym mniejsze jest w niej stężenie pozostałego po dezynfekcji chloru wolnego.