Komunikat strony

szklanka z kranówką wypełniona owocami
23.08.2023

Marynarze z Wodociągów Warszawskich w trosce o wodę dla stolicy

Praca marynarzy na Wiśle jest jednym z pierwszych etapów wpływających na wysoką jakość wody, która płynie w kranach warszawiaków. Z pokładu firmowych jednostek dbają oni nie tylko o wydajność ujęć, ale także monitorują rzekę i pobierają próbki wody do badań.

Wodociągi Warszawskie to szczególne w skali kraju przedsiębiorstwo w branży wodociągowo-kanalizacyjnej, bo jednocześnie jest armatorem dysponującym flotą wykonującą zadania związane z eksploatacja ujęć na Wiśle. Stołeczna spółka zatrudnia obecnie 35 doświadczonych marynarzy. Bezpieczeństwo dostaw wody w Warszawie to w również zasługa ich działań. Polegają one na utrzymaniu w odpowiednim stanie dna rzeki, bowiem to ono jest pierwszym, naturalnym filtrem, przez które przesącza się woda ujmowana drenami ułożonymi kilka metrów pod nim. Zadaniem marynarzy jest między innymi płukanie i spulchnianie dna oraz zachowanie optymalnego pokrycia drenów warstwą żwiru i piasku po to, by utrzymać wymaganą wydajność ujęć wody. Marynarze zajmują się także systematyczną wymianą drenażu – perforowanych rur znajdujących się pod dnem rzeki, za pomocą których ujmowana jest woda. W sytuacji obniżenia stanu wody w Wiśle, szczególnie w miesiącach letnich, konieczne staje się zwiększenie intensywności prac na rzece, między innymi z wykorzystaniem spulchniaczy hydraulicznych – Chudych Wojtków.

Doświadczeni marynarze dbający o wiślane dno i wydajność ujęć wody dla warszawiaków

Płukanie i spulchniania dna rzeki ma szczególne znaczenie w sytuacji niskiego stanu wody.  “Przy obecnym, niskim stanie Wisły, praca jednostek pływających odbywa się w systemie 12-godzinnym, z niedzielami włącznie.  Od początku roku nasz spulchniacz - Chudy Wojtek II – przepracował już blisko 640 godzin, a Chudy Wojtek III – prawie 1030 godzin. W tym roku zamierzamy też wymienić 770 metrów drenażu, co jest rekordową długością” – podkreśla Maciej Gwistka, kierownik Oddziału Ujęć Wody i Obiektów Pływających Wodociągów Warszawskich.

Mężczyzna w mundurze i czapce kapitana patrzy przez szybę kabiny zza pulpitu sterowniczego. W szybie odbijają się elementy jednostki pływającej, na której znajduje się mężczyzna.

Warto przypomnieć, że Wodociągi Warszawskie ujmują wodę z dwóch niezależnych źródeł. Poza Wisłą, która zaspokaja ok. 70 proc. zapotrzebowania stolicy, jest to Jezioro Zegrzyńskie. Z niego pochodzi obecnie ok. 30 proc. wody dla Warszawy, jednak  infrastruktura Wodociągów Warszawskich pozwala na zmianę tej proporcji, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dzięki tym dwóm niezależnym źródłom warszawiacy mogą być pewni, że nawet w okresie niskich wskazań stanu wody w wiśle (okresy suszy) dostawy wody są zabezpieczone. Co istotne, wspomniany niższy stan  wody notowany w Wiśle w okresie letnim nie wpływa na wysoką jakość warszawskiej kranówki.

“Chudy Wojtek”, czyli praca ludzi przy wsparciu odpowiedniego sprzętu

Flota, którą marynarze Wodociągów Warszawskich wykorzystują podczas pracy, liczy 28 jednostek pływających. Oprócz spulchniaczy hydraulicznych, których nazwa „Chudy Wojtek” jest upamiętnieniem ich projektanta – inżyniera Jerzego Wojtkowskiego – są to także m.in. pogłębiarki Sawa, łodzie motorowe czy kotwiarki Kleń.

Na rzece znajduje się niebiesko-żółta jednostka pływająca. W tle niebo i brzeg Wisły. Z lewej strony elementy jednostki częściowo zanurzone w wodzie rzeki, woda rozpryskująca na boki.

Wiedza, doświadczenie i ciężka praca marynarzy z wykorzystaniem fachowego sprzętu to pierwszy i niezbędny etap pozyskiwania wody wiślanej. Kolejne to procesy uzdatniania, liczne badania jakości i testy technologiczne. Dopiero po pomyślnym przejściu wszystkich etapów powstaje końcowy produkt, którym jest warszawska kranówka. Jej droga z Wisły do kranów warszawiaków jest długa, ale rezultat to ponad 84 proc. pozytywnych ocen klientów - co potwierdza przeprowadzone w lutym 2023 r. badanie[i]. Warszawska kranówka to woda bogata w minerały, takie jak wapń i magnez. Najlepiej pić ją zimną i nieprzegotowaną, ponieważ gotowanie pozbawia ją tych cennych składników. Picie warszawskiej kranówki jest ekologiczne, bo nie jest ona pakowana w plastikowe butelki, a także nie wymaga angażowania transportu, dzięki czemu nie przyczynia się do emisji CO² – można ją pić prosto z kranu lub zabrać ze sobą w butelce wielokrotnego użytku.

 

Więcej o jakości warszawskiej kranówki przeczytać można na specjalnie utworzonej stronie www.warszawskakranowka.pl


[i] Badanie satysfakcji klientów Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A., maj 2023, ARC Rynek i Opinia Sp. z o. o.

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a